Pasti Cuba

Resepi-resepi yang harus dicuba

Jumaat, 28 Disember 2012

resepi kerabu perut

Resepi Kerabu Perut



















Bahan-bahan
  • 500g perut lembu
  • Ikan kembong seekor
  • lada hitam/lada sulah
  • 4 ulas bawang merah 
  • cili merah dimayang
  • 1 batang bunga kantan dimayang
  • 20g kerisik
  • 1 biji asam limau nipis
  • garam dan gula secukupnya
  • 100ml santan 
  • sedikit kacang panjang dipotong halus-halus

Cara-cara
  1. Bersihkan dan rebuskan perut sampai lembut.
  2. Rebuskan ikan sampai masak.
  3. Potong perut halus-halus dan hancurkan isi ikan dan buang tulangnya.
  4. Potong cili merah, bawang merah bunga kantan dan kacang panjang halus-halus.
  5. Gaulkan semua bahan-bahan yang telah dipotong tadi dan masukkan perut dan isi ikan,                 kemudian    masukkan kerisik, asam limau, santan, lada sulah, garam dan gula secukupnya.
  6. Gaul sampai semua bahan sebati.
  7. Sedia dihidangkan bersama nasi putih yg masih panas.


Khamis, 27 Disember 2012

resepi bubur kacang hijau






















Bahan-bahan

  • 500g kacang hijau
  • 2 atau 3 keping gula melaka
  • 1 liter santan 
  • 2 helai daun pandan
  • 50g sagu putih
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Rebuskan kacang hijau, apabila nampak emput, masukkan santan dan daun pandan.
  2. Kemudian masukkan sagu, gula melaka dan garam.
  3. Kacau hingga bubur tadi betul-betul masak dan empuk.


Ahad, 23 Disember 2012

resepi ikan tiga rasa




















Bahan-bahan 

  • ikan siakap
  • tepung jagung
  • minyak
  • 2 biji bawang besar dipotong bulat
  • 6 ulas bawang putih
  • 10 biji cili padi
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 biji tomato
  • 1/2 biji cili benggala dipotong dadu
  • 1 potong nenas
  • 4 sudu sos tomato dipotong dadu
  • 4 sudu sos cili thai
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • 2 helai daun limau purut
  • garam dan gula secukupnya
  • daun bawang


Cara-cara
  1. Sapukan tepung jagung dan sedikit garam pada ikan dan goreng sehingga masak.....
  2. Kisakan bawang putih, 10 biji cili padi, 1 inci halia, serai dan nenas sehingga halus.
  3. Tumiskan bahan kisar tadi hingga naik bau, kemudian masukkan bawang besar, daun limau, tomato dan cili benggala, Kacauu seketika.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan, sos tiram, garam dan gula secukupnya.
  5. Masak hingga pecah minyak. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan kacau supaya sebati.
  6. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.





resepi mee bandung

















Bahan-bahan

  • 1 bungkus mee kuning
  • 100g daging dipotong nipis-nipis
  • 20g udang segar
  • 1 keping fish cake
  • 10 biji fish ball
  • 2 biji telur
  • 4 ulas bawang merah dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 10 tangkai cili kering diredam dan dikisar
  • sedikit belacan
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • sedikit sos tiram
  • sedikit sos ikan
  • seikat sawi
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 kuib pati daging
  • 1 biji tomato dipotong 4
  • 1 biji cili merah
  • 2 biji limau kasturi
  • bawang goreng
  • air secukupnya


Cara-cara

  1. Tumiskan bahan-bahan kisar tadi dan sedikit belacan, tumis sehingga garing, kemudian masukkan daging, udang fish cake dan fish ball. Kacau sekejap kemudian masukkan air.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau dan biarkan mendidih.
  3. Selepas itu masukkan garam, gula dan pati daging. Selepas semua mendidih masukkan telur.
  4. Kemudian masukkan sawi, tomato dan cili merah.
  5. Akhir sekali masukkan mee kuning dan hidangkan bersama bawang goreng, limau kasturi, sedap dimakan ketika masih panas :)

Sabtu, 22 Disember 2012

resepi pengat pisang






















 Bahan-bahan

  • 3 biji pisang tanduk 
  • 3 cawan santan pekat
  • 2-3 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara
  1. Potong pisang mengikut cita rasa masing-masing
  2. Masukkan semua pisang, santan dan gula melaka, daun pandan,dan garam. Biarkan sehingga pisang lembut dan kacau sekali sekala agar santan tidak berketul.
  3. Hidangkan ketika masih panas bersama pulut.






resepi pulut durian

















\



Bahan-bahan 

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 250ml( 1 kotak kecil) santan pekat
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit air 
  • 1 biji durian
  • 2 helai daun pandan
  • gula
Cara


  1. Basuh beras pulut dan redam selama 1 jam.
  2. Masukkan beras pulut, 2 cawan santan cair dan daun pandan kedalam loyang. Kukus hingga masak
  3. Masakkan santan pekat sekat dengan sedikit air, masukkan sedikit garam. Masak sehingga mendidih dan angkat.
  4. Hidangkan bersama durian, pulut, santan dan taburkan gula diatasnya.

resepi gulai kawah daging





















Bahan-bahan

  • 500g daging 
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar gula merah/ gula perang
  • 2 keping asam keping
  • minyak masak
  • garam secukupnya
  • 3 kuntung bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntung bunga lawan
  • 1 inci kulit kayu manis
Bahan kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 7 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci langkuas
  • 1 inci halia

Cara-cara
  1. Potong daging kecil-kecil, basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawan dan kayu manis hingga naik bau.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam kuali, kemuadian masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga rata, kemudia masukkan sedikit air dan kacau rata.
  5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan santan pekat, garam, gula merah kerisik dan asam keping, kemudian masak hingga mendidih.
  6. Hidangkan bersama nasi putih.

Jumaat, 21 Disember 2012

resepi sambal udang petai





















Bahan-bahan

  • 500g udang besar yang telah dicuci dan dibuang kulitnya
  • 4 papan petai
  • 1 biji bawang besar 
  • 1 cawan air asam jawa
  • garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan Kisar
  • 1 1/2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • 20 keping cili kering


Cara-cara

  1. Tumiskan semua bahan-bahan kisar tadi sampai naik wangi.
  2. Masukkan udang dan kacau sehingga separuh masak.
  3. Kemudian masukkan petai, bawang air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
  4. Kacau sehingga masak, kemudian hidangkan.





resepi asam pedas daging






















Bahan-bahan


  • 500g daging dipotong kecil
  • 7 helai daun limau purut
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 biji tomato dipotong 4 
  • 2 cawan air
  • 1 cawan air asam jawa
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam dan gula secukupnya
  • 10 tangkai cili kering
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 3 batang serai
  • 3 biji buah keras
  • sedikit belacan

Cara-cara
  1. Kisar semua cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, buah keras dan halia.
  2. Kemudian tumiskan semua bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.
  4. Masaukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air.
  5. Sesuaikan rasa dan diddihkan sehingga daging empuk.
  6. Kemudia masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak.
  7. Angkat dan hidangkan dengan daun ketumbar..

resepi kek pelangi

Resepi Kek Pelangi


























Bahan-bahan Kek
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sudu kecil baking powder
  • secubit garam halus
  • 1 buku butter
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 5 biji telur
  • 2 sudu esen vanila
  • pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Bahan-bahan Topping
  • 1 buku creamcheese
  • 1 cawan gula ising
  • 1/2 cawan butter
Cara-cara
  1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
  2. Ayak gandum dan baking powder.
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
  4. Masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
  5. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati
  6. Masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar, dan pukul perlahan.
  7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
  8. Masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris, bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
  9. Ulang sehingga habis semua warna. 
  10. Untuk setiap layer, sapukan dengan creamcheese.
  11. Untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.

resepi durian crepe

Resepi Durian Crepe

















Bahan-bahan Kulit
  • 50g tepung gandum
  • 20g tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter dicair
  • 160ml air
  • 40ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
  • sedikit pewarna

Cara-cara

  1. Ayat tepung, masukkan gula. Kemudian masukkan susu segar, garam, telur, esen vanilla, butter cair, air, gula halus dan sedikit pewarna.
  2. Pukul sehingga sebati.
  3. Tapiskn adunan, kemudian panaskn non stick pan dengan sedikit minyak.
  4. Selepas itu tuangkan sesenduk kecil adunan dalam kuali dan masak seketika (tak perlu dibalikkan)
  5. Ulang sehingga adunan habis dimasak.

Bahab-bahan Inti

  • isi durian yang di buang biji
  • 150ml whipping cream
Cara-cara
  1. Pukul whipping cream sehingga kembang sehingga menjadi cream.
  2. Masukkan isi durian dan kacau sebati.
  3. Letak kulit yang telah dimasak tadi, kemudian letakkan inti yang telah dibuat tadi ditengah-tengah.
  4. Lipat kulit seperti lipat popia.


Sabtu, 15 Disember 2012

Repesi Kuih Lapis

Repesi Kuih Lapis


















Bahan-bahan

  • 160g gula pasir
  • 80g tepung ubi
  • 50g tepung beras
  • 40g tepung jagung
  • 500ml santan pekat
  • 125ml air
  • sedikit pewarna merah dan hijau
Cara-cara
  1. Jerang air dan gula hingga mendidih. Biar sejuk
  2. Ayat ketiga-tiga tepung. Campurkan santan dan kacau rata.
  3. Masukkan air gula dan kacau sebati.
  4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan campurkan pewarna hijau dan merah ke dalam 2 bahagian.
  5. Lengser tin 20sm dengan minyak, panaskan di dalam pengukus
  6. Tuangkan selapis acuan biasa, kukus hingga masak.
  7. Ulangi secara berselang-seli hingga habis. Biar sejuk sebelum dipotong.

Resepi Ayam Kapitan

Resepi Ayam Kapitan


















Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam yg dipotong
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • sedikit minyak masak
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 heai daun pandan disiat dan disimpul
  • 500ml santan pekat
  • 3 sudu besar susu cair
  • 20g lengkuas
  • 30g kunyit hidup 
  • 2 batang serai 
  • 7 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 10 biji buah keras
  • 4 tangkai cili merah
  • 6 tangkai cili padi
  • 6 tangkai cili kering
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara
  1. Kisar semua lengkuas, kunyit hidup, serai, bawang putih, bawang merah, buah keras, cili padi, cili merah dan cili kering hingga halus.
  2. Perapkan ayam dengan serbuk kari.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yg telah dikisar sehingga wangi
  4. Masukkan daun kari dan daun pandan, kacau.
  5. Masukkan ayam yg telah diperap tadi dan kacau selama 2 minit.
  6. Masukkan santan pekat dan susu cair, biarkan mendidih dan gunakan api pelahan dan renihan sehingga ayam masak.
  7. Letakkan dalam mangkuk dan hidangkan dengan nasi kegemaran anda.

Resepi Pes Tomyam

Resepi Pes Tomyam



















Bahan-bahan

  • 30 ulas bawang merah, dihiris dan digoreng hingga garing
  • 30 ulas bawang putih, dihiris dan digoreng hingga garing
  • 15 tangkai cii kering yg dibuang biji digoreng hingga garing
  • 100g udang kering digoreng
  • 250g gula melaka
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 7 sudu besar air asam jawa
Cara-cara
  1. Kisarkan kesemua bawang merah, bawang putih, cii kering dan udang kering hingga hancur.
  2. Masukkan gula melaka, air asam jawa dan sos ikan ke dlm periuk dan kacau hingga gula melaka larut.
  3. Masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi dan kacau sehingga naik minyak.
  4. Sedia untuk digunakkan untuk membuat sup tomyam, nasi goreng atau sayur goreng.

Resepi Sotong Tom Yam Kering

Resepi Sotong Tom Yam Kering




















Bahan-bahan

  • 4 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, yg teah dikisar
  • 2 batang serai, dititik
  • 4 tangkai lada kering yg telah dikisar
  • 4 ulas bawang merah yg telah dikisar
  • 4 tangkai cii padi 
  • 1 paket pes tom yam
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar  sos ikan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar jus limau
  • sedikit air
  • garam secukupnya
  • 200gm sotong yang teah dibersih dan dipotong
  • daun bawang

Cara-cara
  1. panaskan minyak dan tumis bawang utih dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kering, cili padi dan pes tom yam dan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan daun limau purut, sos ikan, sos tiram, jus limau, garam dan sedikit air. Biarkan merenih selama 1 minit.
  4. Masukan sotong dan daun bawang. Goreng sehingga kuah meyaluti sotong.
  5. Hidangkan semasa panas dengan mee atau nasi putih.

Resepi Sup Cendawan

Resepi Sup Cendawan






















Bahan-bahan
  • 300gm cendawan butang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 2 cawan air rebusan ayam
  • 1 cawan heavy cream
  • 500ml susu segar dalam kotak 
  • butter secukupnya
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar olive oil
  • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Cara-cara
  1. Potong semua cendawan kecil-kecil dan racik semua bawang . Panaskan butter bersama olive oil kemudian tumis semua bawang yang diracik tadi sehingga bawang menjadi layu . Masukkan cendawan tadi dan kacau cendawan sehingga masak serta cendawan menjadi lembut boleh la dimasukkan air secukupnya biar sampai mendidih dan tutup api dapur. Kisar semua cendawan dan, ketepikan dulu.
  2. Dalam periuk lain panaskan 3 sudu besar butter kemudian masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan kacau sehingga semua bahan cukup mesra. Masukkan semua air rebusan ayam dan biar sampai mendidih.
  3. Masukkan balik cendawan yg sudah dikisar tadi ke dalam periuk dan terus masukkan cream dan juga susu sikit demi sedikit sambil kacau sup ni . Boleh la dirasa sup ni jika kurang masin boleh la masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
  4. Kacau sup cendawan ni perlahan-lahan dan biarkan sup mendidih serta menjadi pekat bila dah masak boleh la ditutup api dapur . Boleh terus dihidangkan dan sedap dimakan dengan garlic bread atau roti bakar biasa.

Isnin, 12 November 2012

Resepi Singgan Daging

Resepi Singgan Daging



















Bahan-bahan

  • 1/2 kg daging
  • 1 inci halia 
  • 1 inci lengkuas 
  • 5 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 tangkai cili kering 
  • Ketumbar 
  • lada hitam
  • 3 keping asam keping
  • garam secukupnya
  • Air - secukupnya

Cara-cara
  1. Potong nipis dan bersihkan daging.
  2. Mayangkan halia, lengkuas, bawang putih, bawang merah dan cili kering.
  3. Panaskan daging sehingga mendidih dan daging lembut, kemudia masukkan kesemua bahan-bahan yang telah dimayang tadi.
  4. Kemudian masukkan ketumbar, lada hitam, asam keping dan garam secukupnya.
  5. Biarkan mendidih dan sebati semuanya.
  6. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih yang masih panas.



Jumaat, 2 November 2012

Resepi Daging Masak Merah


Resepi Daging Masak Merah


















Bahan-bahan

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji cili capsicum hijau
  • 2 cm halia dipotong halus
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar cili boh
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  1. Tumiskan bawang besau, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram dan cili boh, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan sedikit air rebusan daging tadi untuk jadikan kuah. 
  4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
  5. Masukkan daging rebus tadi kacau hingga sebati.
  6. Masukkan cili capsicum hijau tadi.
  7. Bleh makan ngan nasik putih, atau jadikkan lauk nasi goreng USA
  8. Selamat mencuba :)

Selasa, 23 Oktober 2012

Resepi Mille Crepe


Resepi Mille Crepe























Bahan-bahan Mille Crepe
  • 50g gula halus
  • 5g garam
  • 20g butter- cair
  • 200g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 500ml susu segar

Cara-cara

  1. Campur butter dengan gula, garam dan masukkan telur satu per satu, kacau sebati.
  2. Masukkan tepung dan susu, kacau sebati.
  3. Tapis bancuhan tadi.
  4. Panaskan non-stick pan / kuali leper. Griskan dengan sedikit minyak / butter, dan masukkan satu sudu makan adunan tadi, ratakan nipis-nipis.
  5. Biarkan kekuningan dan angkat dan sejukkan.

Bahan-bahan Topping Cream Cheese
  • 500g cream cheese
  • 250g whipping cream cheese
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar asing vanilla
  • 200g filling blueberry

Cara-cara
  1. Pukul cream cheese sehingga kembang, kemudian masukkan whipping cream dan pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan gula halus, jus lemon dan asing vanilla, pukul sehingga sebati.
  3. Sapukan lapisan demi lapisan cream cheese di mille crepe dan diselang selikan dengan filling blueberry.
  4. Tutup mille crepe dengan lebihan cream cheese dan taburkan serbuk koko diatas sebagai hiasan.
  5. Selamat mencuba :)

Rabu, 19 September 2012

Resepi Nasi Dagang


Resepi Nasi Dagang




















Bahan-bahan
  • 1.5 kg beras nasi dagang
  • 8 biji bawang merah dihiris
  • 11/2 inci halia dihiris panjang-panjang
  • 1 sudu besar rata halba
  • santan pekat 2 cawan dimasak bersama sedikit garam
  • santan cair 21/2 cawan


Cara-cara

  1. Rendam beras nasi dangang semalaman.
  2. Letakkan beras dalam pengukus dan kukus dalam 15 minit.
  3. Kukus kali kedua, masukkan santan cair sedikit demi sedikit bersama-sama dengan hirisan bawang merah, halba dan halia dan gaul sebati, kemudia kukus lagi dalam 15 minit.
  4. Akhir sekali, gaulkan nasi dagang yang telah dikukus tadi dengan pati santan yang telah dimasak dan kukus balik.  Kukus sekejap je dan gaul sehingga sebati, jangan terlalu lama kukus sebab nasi akan pecah-pecah dan terlalu lembut.
  5. Hidangkan bersama dengan gulai ayam 

Resepi Asam Pedas Ikan Patin


Resepi Asam Pedas Ikan Patin


















Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 cm halia
  • 1 btg serai dititik
  • Daun kesum
  • 1 bunga kantan dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 15 tangkai cili kering dikisar
  • Air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak
  • sedikit belacan (ikut suka)
  • Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang


Cara-cara
  1. Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.
  2. Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.
  3. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  4. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
  5. Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
  6. Selamat mencuba.

Isnin, 17 September 2012

Resepi Kailan Ikan Masin

Resepi Kailan Ikan Masin


















Bahan-bahan

  • 500 g sayur kailan dipotong
  • 100 g udang dibuang kulit
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 biji cili merah dipotong 
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar dipotong
  • 2 keping isi ikan masin / jeruk
  • sedikit kicap ikan

Cara-cara
  1. Tumis bawang putih putih hingga naik bau, kemudian masukkan bawang besar, kacau hingga layu.
  2. Masukkan isi ikan masin dan goreng hingga naik bau, masukkan udang kacau hingga kekuningan.
  3. Masukkan sayur kailan, cili, sos tiram dan kicap ikan. Kacau dalam 2 minit sebelum diangkat.
  4. Sedap dihidangkan bersama nasi putih dan tomyam.



Selasa, 4 September 2012

Resepi Red Ruby

Resepi Red Ruby






















Bahan-bahan

  • 5 biji sengkuang cina
  • 2-3 sudu kecil pewarna merah
  • tepung ubi secukupnya
  • 3-4 cawan santan pekat
  • 1 tin susu cair
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • ais

Cara-cara

  1. Potong dadu sengkuang dan basuh bersih. Rendam dalam air yang telah dicampur dengan pewarna merah kira-kira setengah jam.
  2. Toskan dan gaulkan dalam tepung ubi.
  3. Sediakan air rebusan hingga mendidih.
  4. Sediakan juga air sejuk dalam bekas berasingan. Masukkan sengkuang tadi anggaran segenggam pada satu-satu masa ke dalam air rebusan. Cara merebusnya sama seperti membuat  Buah  Melaka. Red ruby ini akan timbul apabila telah masak.
  5. Campurkan santan dengan garam. Masukkan air gula dan susu cair. Seimbangkan rasa lemak manisnya.
  6. Hidangkan dengan ais atau sejukkan dlm peti sejuk dahulu sebelum dihidangkan.

Rabu, 11 Julai 2012

Resepi Macaron

Resepi Macaron























Bahan-bahan
  • 110gm gula aising
  • 65gm serbuk badam (ground almond)
  • 13gm serbuk koko
  • 60gm putih telur - dalam 2 biji
  • 20gm gula kastor
  • secubit cream of tartar

Filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2)
  • 120gm cream cheese
  • 2 sudu makan gula aising
  • 1 sudu makan whipping cream
  • 2 sudu makan serbuk coco

Cara-cara membuat macaron
  1. Ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko dan ketepikan.
  2. Pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga kembang.
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  4. Kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan menggunakan nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper,lakukan sehingga habis
  6. Setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin dan ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
  7. Kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras dan biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling.

Cara-cara membuat filling
  1. Ayakkan gula aising, kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati.
  2. Simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan.
  3. Pippingkan tengah-tengah macaron dan tutup dengan macaron.

Resepi Kek Velvet


Resepi Kek Velvet


























Bahan-bahan
  • 2 1/2 cawan (250 gram) tepung kek diayak
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar (15 gram) koko biasa
  • 1/2 cawan (113 gram) unsalted butter (pada suhu bilik)
  • 1 1/2 cawan (300 gram) gula halus
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan (240 ml) susu mentega
  • 2 sudu besar cecair pewarna makanan merah
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh soda penaik

Krim keju aising:
  • 227 g krim keju pada suhu bilik
  • 227 g keju Mascarpone pada suhu bilik
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan (115 gram) gula icing
  • 1 1/2 cawan (360 ml) heavy whipping cream

Cara-cara membuat kek
  1. Panaskan ketuhar kepada 175c.
  2. Sapukan minyak atau mentega di dalam loyang dan lapis dengan kertas minyak.
  3. Ayak tepung, serbuk koko dan garam bersama.
  4. Pukul butter dan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur sebijik demi sebijik, pukul hingga rata, dan masukkan vanilla.
  5. Masukkan pewarna merah dengan speed yang slow dan diselang selikan dengan tepung yang telah diayak tadi dengan susu mentega. Pukul hingga sebati.
  6. Selepas itu masukkan cuka dan serbuk soda dan pukul dengan speed yg laju hingga sebati.
  7. Bahagikan kepada tiga bahagian/bekas dan bakar selama 10-20 minit hingga masak.
  8. Sejukkan dan buang kertas dibawah kek tadi.

Cara membuat krim keju asing
  1. Pukul krim keju dan krim keju mascapone hingga licin. Tambah vanilla dan gula asing hingga kembang.
  2. Masukkan heavy whipping cream dan gula icing hingga icing cukup tebal untuk tutup kek nanti. Tambah lebih banyak gula atau whipping krim yang perlu untuk mendapat kepekatan cream yang betul.
  3. Letak krim keju icing di atas lapisan kek dan ulang untuk lapisan seterusnya.
  4. Letak lebihan krim keju diatas dan ratakan sehingga menutup semua kek.
  5. Boleh menghias kek dengan kelapa parut atau buah chery.




Resepi Kerabu Ikan Bilis dan Tomato


Resepi Kerabu Ikan Bilis dan Tomato























Bahan-bahan
  • 2 biji tomato dipotong
  • 3/4 cawang ikan bilis yg dibelah dua
  • 1 biji bawang besar  dipotong
  • 3-4 biji cili padi dipotong
  • 1 batang serai dipotong
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • asam limau (diambil airnya)
  • sedikit pati ikan bilis

Cara-cara
  1. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan sejukkan.
  2. Campur semua bahan-bahan yang telah dipotong dan masukkan garam, gula ,pati ikan bilis dan jus limau secukup rasa.
  3. Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Gaul sebati


Resepi Ketupat Sotong

Resepi Ketupat Sotong






















Bahan-bahan
  • 1 kg sotong sedahana besar
  • 250g pulut
  • 250ml santan pekat
  • 250g gula merah
  • garam secukup rasa
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cawan air
Cara-cara
  1. Bersihkan sotong. Masukkan pulut. Satukan kepala dengan badan dengan menggunakan lidi.
  2. Masak gula merah dengan air dan tapiskan.
  3. Masukkan gula merah yang telah ditapis ke dalam santan pekat.
  4. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
  5. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi. Masak sotong sehingga ia kembung.

Khamis, 5 Julai 2012

Resepi Laksam


Resepi Laksam Kelantan






















Bahan-bahan Laksam

2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
4 cwn air suam

Cara-caranya

1. Campur semua bahan dan gaul sebati
2. Perap dlm setengah jam
4. Sementara tu sediakan periuk kukusan atas api
5. Guna pinggan makan/ dulang untuk ganti loyang (ada loyang lagi baik)
6. Letak pinggan tu dlm periuk kukusan
7. Tuang 2 senduk dan ratakan sampai nipis
8. Kukus sampai keras
9. keluarkan dan tunggu suam terus gulung
10.gunting sederhana tebal

Bahan-bahan Kuah

1/2 kg ikan selayang
5 biji bawang merah
sedikit serbuk lada hitam
1 inci halia
3 cwn santan
sedikit asam keping
sedikit gula

Cara-caranya

1.Rebus ikan dengan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras atas ikan.
2.Masukkan satu asam keping dan sedikit garam.
3.Bila ikan sudah masak, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang.
4.Buang tulang ikan.
5.Kisar isi ikan dengan halia, bawang merah dan air rebusan.
6.Masakkan bahan kisaran dalam periuk.
7.Tambahkan serbuk lada hitam, garam, satu lagi asam keping dan sedikit gula.
8.Masukkan santan. Masak hingga kuah agak pekat.
9.Tutup api.

Ulam:
*kacang panjang, daun kesum, bunga kantan, daun ketumbar
*semua hiris halus dan campurkan bersama
*Taugeh - direndam dalam air panas sebentar
*Timun - buang kulit, buang tengah dan hiris panjang

Selasa, 3 Julai 2012

Resepi Kerabu Mangga


Resepi Kerabu Mangga


























Bahan-bahan
  • 1 biji mangga 
  • 3 ulas bawang merah 
  • 1 biji tomato 
  • 3 biji cili api 
  • 1sudu kacang tanah yang telah digoreng
  • 2 sudu udang kering 
  • 1 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu teh sos sotong
  • 2 sudu teh gula
  • 3 sudu teh jus limau
  • sedikit belacan

Cara-cara
  1. Parut mangga, kemudian masukkan bawang merah, cili api dan tomato yang telah dipotong halus. Gaul sebati.
  2. Masukkan udang kering yang telah ditumbuk, kacang tanah yang telah dibuang kulit, sos ikan, sos sotong, gula, jus limau danh belacan. Gaul semua bahan tadi serata.
  3. Hidangkan dan sesuia dimakan bersama nasi putih dan tomyam.
  4. Selamat mencuba.



Resepi Kek Pisang


Resepi Kek Pisang



























Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 225g pisang berangan
  • 150g gula halus
  • 125g butter yg telah dicair
  • 100g minyak jagung
  • 2 sudu teh soda bikabonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 15g ovellate
  • 5 biji telur - gred A@B
  • 1 sudu teh vanilla

Cara-cara
  1. Panaskan oven dangan suhu 170c.
  2. Lenyek pisang sampai lumat, kemudian ayat tepung gandum, soda bikabonat dan garam.
  3. Pukul telur dengan gula sehingga kembang, masukkan ovellate.
  4. Masukkan pisang yang telah di lenyek dalam telur dan pukul sehingga sebati.
  5. Masukkan tepung yang telah diayat sedikit demi sedikt dan selang selikan dengan minya dan butter cair. Akhir skali masukkan icing vanilla dan pukul sehingga sebati.
  6. Masukkan kedalam acuan dan bakar selama 50-60 minit dengan suhu 170c.

Resepi Nasi Lemak


Resepi Nasi Lemak






















Bahan-bahan utk nasi

- 1 kg beras
- 5 cawan santan
- 3 helai daun pandan
- 3 keping hirisan halia
- Garam secukup rasa

Cara-cara nk masak nasi 

1. Masukkan semua bahan kat atas tu ke dalam periuk nasi dan tunggu hingga masak.
2. Apabila nasi sudah kering, kacau rata dan tutup semula tudung.
3. Dh masak boleh lar dihidangkan.


 Bahan-bahan sambal 

- 2 cawan ikan bilis
- 20 tangkai cili kering dikisar halus
- 3 labu bawang besar juga dikisar halus
- 1 cawan air asam jawa
- 2 labu bawang besar dimayang kasar
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu makan minyak masak
- garam secukup rasa
- sedikit belacan (atas citarasa sendiri nk masukkan ke tak)


Cara-cara nk buat sambal

1. Bahan2 yg dikisar td ditumis hingga naik bau.
2. Pastu masukkan air asam jawa,ikan bilis,garam dan bawang besar yg telah dimayang.
3. Masukkan air sedikit. Biarkan sambal mendidih. Gunakan api perlahan.
4. Apabila sudah pecah minyak bolehlah diangkat..


Resepi Puding Roti Caramel


Resepi Puding Roti Caramel






















Bahan-bahan

- 6 keping roti, dipotong menjadi kiub berukuran lebih kurang 1/2 inci
- 1 cawan air panas
- 1 cawan gula perang
- 4 biji telur, dipukul
- 2 cawan susu panas
- 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- secubit garam
- krismis untuk hiasan


Cara-cara

1. Masukkan roti ke dalam mangkuk pyrex atau jenama yg sewaktu dengannya.
2. Gaulkan air panas dengan gula perang. Tuang ke atas roti.
3. Gaulkan kesemua bahan yang tinggal hingga sekata dan kemudian tuangkan juga ke atas roti.
4. Letakkan krismis diatas untuk hiasan.
5. Bakar pada suhu 180°C selama 50-60 minit.

*Puding roti ni boleh dihidang panas atau sejuk..


Resepi Kari Ikan Kembung


Resepi Kari Ikan Kembung























Bahan-bahan

* 6 ekor ikan kembung
* 2 biji terung - dipotong
* 4 biji cili hijau/ merah
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 3 sudu makan serbuk rempah kari ( gaul dengan sedikit air )
* 1 sudu makan serbuk cili
* 2 cawan santan pekat
* 2 keping asam gelugur
* air secukupnya
* garam secukupnya
* daun kari secukupnya
* minyak untuk menumis secukupnya



Cara- cara

1.  Kisar semua bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia hingga hancur.
2.  Tumis bahan dikisar hingga wangi.
3.  Masukkan daun kari serta serbuk kari yang dicampur dengan air tadi. Kacau hingga seketika.
4.  Masukkan sedikit air, santan, asam gelugur dan ikan. Masak hingga mendidih.
5.  Jika dah  mendidih kena kacau selalu agar santan tak pecah atau berketul-ketul.
6. Bila Ikan dah masak boleh masukan terung dan cili merah/hijau.
7.  Sesuaikan rasanya kemudian kacau seketika, bolehlah diangkat.



Resepi Shark Fin Soup



Resepi Shark Fin Soup





















Bahan-bahan
  • 500g imitation shark fin
  • 250g isi ketam
  • 4 keping cendawan shitake
  • 700ml air rebusan ayam
  • 1 sudu teh chinese white pepper
  •  1 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur


Cara-cara
  1. Didihkan air rebusan ayam, kemudian masukkan isi ketam dan telur. Kacau sehingga telur hancur.
  2. Biarkan selama 3 minit, kemudian masukkan cendawan shitake dan kacau.
  3. Masukkan shark fin dan sedikit kicap.
  4. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan air untuk pekatkan kuah. Kacau sehingga sebati dan masak.
  5. Sesuai dimakan ketika panas.



Resepi Spaghetti


Resepi Spaghetti




















Bahan-bahan
  • 500g spaghetti
  • 500g daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 tin tomato puree
  • 2 biji tomato masak
  • 3-4 sudu oregano
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 5 sudu makan sos cili
  • garam dan gula secukup
  • air



Cara-cara

  1. Rebus spaghetti sehingga lembut, kemudian sejatkan.
  2. Kisar bawang besar dan bawang putih masak hingga hancur.
  3. Kisarkan tomato masak hingga hancur.
  4. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak, kemudian masukkan tomato yang telah dikisar, tomato puree, sos tomato dan sos cili.
  6. Kacau sebati dan biarkan mendidih. Masukkan juga sedikit garam, gula dan oregano. Kacau sehingga naik bau.
  7. Masukkan air dan kacau sehingga betul-betul masak.
  8. Sedia dihidangkan.



Resepi Pizza


Resepi Pizza



















Bahan untuk doh pizza
  • 500 gram tepung gandum
  • 8g gula
  • 8g yis kering
  • 4g garam
  • 300 ml air suam
  • 20ml minyak zaitun

Bahan untuk sos
  • 400 gram tomato dicincang
  • 1 biji bawang besar
  • 2 3/4 ulas bawang putih
  • 4g garam
  • 4g basil
  • 4g oregano
  • 1g serbuk lada hitam
  • 40ml minyak zaitun

Bahan Toping

  • 1 biji cili balaga didadu
  • 1 labu bawang besar dipotong panjang
  • cendawan butang
  • isi ayam
  • buah olive

Cara-cara

1. Ayak tepung gandum dan masukkan tepung ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambahkan minyak zaitun dan garam ke dalam tepung. Ketepikan seketika.
3. Di dalam gelas,campurkan yis dengan gula dan 50ml air suam dan kacau,
    kemudian biarkan selama  10 hingga 20 minit sehingga buih kelihatan di permukaan.
4. Kemudian, masukkan yis tadi, minyak dan garam serta baki air suam ke dalam tepung. 
   Gaul dan uli  dengan tangan sehingga menjadi doh yg lembut dan licin.
   Biasanya lebih kurang 10  minit.
5. Rehatkan doh dengan menutup permukaan mangkuk adunan dengan tuala yang kering dan 
    bersih. Biarkan selama setengah jam.
6. Setelah setengan jam, doh sudah naik dan mengembang. Ambil sebahagian dr doh dan 
    tepuk2 menjadi bulat dan letak di atas dulang pembakar.

*  Ok bahan tuk topping ni ikut suka nk taruk apa..

Citarasa masing2

Isnin, 2 Julai 2012

Resepi Coklat Kek


Resepi Coklat Kek Lembap























Bahan-bahan A
  • 250g butter
  • 250g gula perang
  • 4 biji telur gred B
  • 1 sudu kecil asing vanilla
  • 250ml susu segar
  • 4 susu besar minyak jagung
  • 250g kacang hazelnut (dipanggang)

Bahan-bahan B( gabung dan ayak semua tepung)
  • 250g tepung gandum
  • 50g serbuk coco
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Pukul butter bersama gula perang hingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan sebijik demi sebijik telur dan masukkan vanilla.
  3. Setelah sebati masukkan semua bahan-bahan B yang telah diayak dan diselang selikan dengan susu segar dan minyak.
  4. Akhir sekali masukkan kacang hazelnut dan kacau sehingga semua sebati.
  5. Sapu minyak didalam loyang sebelum masukkan bahan-bahan tadi.
  6. Bakar dengan suhu 170c selama 45 minit hingga 60 minit.

Bahan-bahan Topping
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 30 g butter
  • 2 sudu minyak jagung
  • 2 bar dark coklat
  • 30 g serbuk coco

Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan tadi, kemudian double boil hingga coklat cair.
  2. Tuang keatas kek coklat.

Ahad, 24 Jun 2012

Resepi Gulai Ayam


Resepi Gulai Ayam





















Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 1 1/2 senduk cili kering dikisar
  • 1/2kg santan
  • 1 senduk bawang merah 
  • 1 sudu besar halia 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 7 sudu makan rempah kari ayam
  • 1 keping gula melaka
  • 2 biji cili hijau dan cili merah (dibelah dua)
  • Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa


Cara-cara


  1. Ayam dibersihkan kemudian dipotong-potong, dibasuh dan toskan airnya.
  2. Kisar bawang merah, halia dan bawang putih.
  3. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bawang dan halia yang telah dikisar hingga wangi baunya.
  4. Masukkan cili yang telah dikisar dan rempah kari ayam.
  5. Masukkan ayam dan gaulkan hingga rata.
  6. Masukkan santan, gula melaka, gula, garam, asam keping dan serbuk perasa secukup rasa.
  7. Apabila telah pekat dan sebati bolehlah masukkan cili merah dan cili hijau yang sudah dipotong dua.
  8. Hidangkan bersama nasi putih.

Resepi Oreo Cheese Cake


Resepi Oreo Cheese Cake





















Bahan-bahan Tapak
  • 200g biskut oreo hancur
  • 50g butter cair


Bahan-bahan Cake
  • 750g cream cheese
  • 130g gula halus
  • 250g whipping cream
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh jus lemon 
  • 1 sudu teh icing vanilla
  • 20 keping biskut oreo dipatah


Cara-cara
  1. Campurkan biskut oreo dengan butter cair dan gaul sebati, kemudian masukkan ke dalam acuan dan tekan. Simpan dalam peti sejuk selama 10 minit.
  2. Pukul cream cheese sampai kembang, kemudian masukkan whipping cream dan pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan gula, telur,jus lemon dan icing vanilla dan pukul sebati.
  4. Kemudian masukkan oreo yang telah dipatah dan gaul dengan mengunakan spatula.
  5. Letakkan ke atas tapas oreo yang telah di simpan dalam peti tadi.
  6. Bakar dengan suhu 150c selama 45-60 minit sehingga masak.
  7. Nikmati bersama keluarga diwaktu minum petang.


Resepi Ayam Percik Kelantan


Resepi Ayam Percik Kelantan



















Bahan-bahan Perapan Ayam
  • 1 ekor ayam berat 1kg
  • 3 ulas bawang puti
  • 1 inci gram halia
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-cara
  1. Bersihkan dan belah ayam
  2. Kisar halai dan bawang putih hingga hancur, kemudian masukkan serbuk kunyit dan sedikit garam.
  3. Lumur bahan tadi pada ayam dan bakar.

Bahan-bahan Untuk Kuah Percik
  • 200 ml santan pekat
  • sedikit air
  • 7 biji cili kering
  • 3 batang serai
  • 20 gram halia / 1 inci>
  • 70 gram bawang merah / 5 biji
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara
  1. Rendam cili kering dalam air panas selama 10-15 minit.
  2. Kisar serai, cili kering yg telah direndam, halia, bawang merah, bawang putih hingga hancur.
  3. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau, masukkan santan dan sedikit air.
  4. Ketuk 1 batang serai dan masukkan asam keping.
  5. Bila kuah dah betul-betul pekat, matikan api dan siram ayam yang separuh masak dengan kuah percik.
  6. Sedap dimakan bersama nasi kerabu dan nasi putih.




Lagi resepi masakan di sini

Khamis, 14 Jun 2012

Resepi Nasi Goreng Kampung


Resepi Nasi Goreng Kampung

























Bahan-bahan
  • 1/2 keping isi dada ayam yg dipotong
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 4 biji cili hijau
  • sayur kangkong dipotong
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 4 cawan nasi
  • 1 sudu besar serbuk perisa ikan
  • 1 ikan bilis
  • 2 biji telur
  • sedikit kicap ikan / sotong
  • garam secukup rasa
  • sedikit belacan
  • 1 sudu teh gula
  • 1 biji timun dihiris
  • 1 biji tomato dihiris


Cara-cara

1.  Bawang merah, bawang putih dan cili ditumbuk

2. Panaskan minyak dan tumis bahan - bahan yang ditumbuk dan sedikit belacan hingga
    kekuningan,  masukkan isi ayam sehingga masak.

3. Kemudian masukkan telur dan kacau hingga masak. Masukkan nasi dan kacau selama 2 minit pada
    api sederhana.

4. Tambah kicap ikan / sotong, garam, gula, serbuk ikan dan ikan bilis goreng dan kacau untuk
    2 hingga 3minit lagi.

5. Setelah itu masukkan cili dan sayur kangkong dan kacau sekejap. Tutup api dan hidangkan
    bersama tomato dan timun.

6. Lagi sedap makan bersama sambal belacan.




Lagi pilihan koleksi resepi di sini.

Selasa, 12 Jun 2012

Resepi Nasi Ayam Hainan


Resepi Nasi Ayam Hainan






















Bahan2 untuk nasi :

- 3 cawan beras yg panjang
- 2 sudu besar lemak ayam dan kulit (ini  akan membuatkan nasi bertambah enak)
- 2 sudu besar air
- 3 cm halia diparut
- 4 ulas bawang putih diparut
- 1 sudu teh garam atau secukup rasa
- 3 1/2 cawan stok ayam
- 2 batang daun serai (ini menjadikan nasi berbau harum)


Bahan2 untuk ayam hainan:

- 1 ekor ayam (berat lebih kurang 1.5 kg)
- air cukup untuk menenggelamkan ayam di dalam periuk
- 1 keping halia sebesar ibu jari, ditumbuk hancur
- 5 ulas bawang putih ditumbuk sedikit
- 1 sudu teh garam


Bahan2 untuk sos cili:

-  10 bji cili merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu teh jus limau nipis
- 2 sudu besar stok ayam (diambil dr rebusan ayam)


Bahan2 sos untuk ayam pula:

- 1 sudu besar minyak bawang putih
- 1 sudu teh minyak bijan
- 5 sudu besar light soy sauce
- 1 1/2 sudu besar gula (atau secukup rasa)
- 3 sudu besar air rebusan ayam




Cara-cara

1. Mula-mula kita basuh beras dan sejatkan di atas penapis hingga kering.

2. Sementara menunggu beras kering, kita sediakan ayam. Masukkan air secukupnya ke dalam 
    periuk (agak2 boleh tenggelamkan ayam). Didihkan air. Apabila sudah mendidih, masukkan garam, 
    halia,  bawang putih dan ayam. Kecilkan api dan masakkan ayam selama 20-25 minit. Selepas itu,
    tutup api dan tutup periuk. Biarkan ayam berada dalam periuk yang tertutup 
    selama 20-25 minit.  Kemudian angkat ayam dan rendamkan ayam di dalam air sejuk  
    (air dlm freezer) selama 5-6 minit. Kemudian angkat ayam dan sejat hingga kering. Sudah kering 
    barulah dipotong kecil.

3. Sementara ayam kering sepenuhnya, kita sediakan nasi. Panaskan kuali. Masukkan lemak dan
    kulit beserta air. Gunakan api kecil. Biarkan ia mendidih perlahan-lahan sehingga minyak keluar 
   dari lemak dan kulit. Kemudian masukkan halia dan bawang putih dan goreng. Apabila bawang
   putih hampir kekuningan keluarkan lemak dan kulit. Masukkan pula beras yg telah dikeringkan tadi 
   dan juga garam. Tumis pantas selama 1-2 minit. Kemudian masukkan beras ke dalam periuk nasi
   elektrik. Tambahkan air rebusan ayam dan juga serai. Biarkan nasi masak.

4. Sambil2 tu bolehlah siap kan sos cili. Masukkan semua bahan2 untuk buat sos cili ke dalam 
    blender. Kisarkan hingga sebati. Ok, siap. Adjust rasa sos dengan menambah garam dan gula. Ikut 
    selera masing2.

5. Last sekali sos untuk ayam. Gabungkan atau campurkan kesemua bahan2 untuk
    membuat sos ayam. Kemudian tuangkan ke atas ayam yg telah dipotong. 
   *adjust rasa sos ni dengan menambah air rebusan ayam dan kicap soya.

6. Ok dah selesai. Kalau nk hias tu pandai2 lar guna kreativiti sendiri..

Kalau ikutkan resepi nie, nampak rumitkan.
Tapi sebenarnya mudah jer nk buat nasi ayam hainan ni..
Kalau tk percaya cuba lar...





Halaman utama

Jumaat, 1 Jun 2012

Resepi Donut


Resepi Donut




















Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 11g yis
  • 40g gula halus
  • 16g susu tepung
  • 5g garam
  • 3g baking powder
  • 1 biji telur
  • 250g air
  • 25g majerin
  • 47g shortening
  • 1 sudu kecil ovallatte ( utk frozen food)

Cara-cara
  1. Campurkan tepung gandum, yis, gula halus, susu tepung, garam, baking powder dan ovallate. 
  2. Kemudian masukkan telur dan air. Gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan majerin dan shortening, kemudian uli sehingga adunan menjadi licin.
  4. Rehatkan doh selamat 5 minit.
  5. Canaikan doh dan potong dengan donut cutter.
  6. Biarkan doh naik 2x ganda sblm digoreng.
  7. Sedia untuk makan petang.



Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Chiken Chop Black Pepper

Resepi Chiken Chop Black Pepper





























Bahan-bahan Perap
  • 2 keping paha ayam yang telah dibuang tulang
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1cm halia ( cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh sos tomato
  • 2 sudu teh sos cili
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu teh kicap masin
  • 1 sudu teh kicap manis
  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh madu
  • sedikit minyak bijan
  • garam secukup rasa


Bahan-bahan Sos Black Pepper
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 1 sudu kicap manis
  • 2-3 sudu sos tiram
  • 3 biji cendawan butang (cincang)
  • 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • garam dan gula secukup
  • tepung jagung
  • sedikit air


Cara-cara
  1. Gaulkan ayam dengan bahan-bahan perap dan perat selama 30 minit - 1 jam
  2. Goreng ayam yang telah diperap dengan minyak yang panas.
  3. Masukkan semua bahan sos dan masakkan sehingga pekat.
  4. Tuang sos black pepper keatas ayam yang telah digoreng tadi.
  5. Siap untuk dihidang.


Resepi Golden Pan Cake

Resepi Golden Pan Cake























Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 10g baking powder
  • 5g baking soda
  • 70g gula halus
  • 2g garam
  • 4 biji telus(B)
  • 300ml susu segar
  • 120ml minyak jagung


Cara-cara

  1. Pukul telur, garam dan gula sehingga gula dan garam hancur. Kemudian masukkkan susu segar dan pukul sebati.
  2. Ayak gandum, baking powder dan baking soda. Kemudian masukkan kedalam bahan tadi dan selang seli dengan minyak jagung.
  3. Guna non stick pan, dan grill dengan api yang pelahan hingga masak kekuningan.
  4. Sesuai dimakan dengan maple syrup, madu dan sebagainya.


Resepi Tiramisu Mousse

Resepi Tiramisu Mousse




















Bahan-bahan

  • (A) 
    • 25g gelatine
    • 120ml air
  • (B) 
    • 250g cream cheese
  • (C) 
    • 5 biji kuning telur
    • 80g gula halus
  • (D)
    • 500ml whipping cream
  • (E)
    •  2 tsp nescafe
    • 30ml air suam
  • (F) 
    • 1 pekat biskut jari


Cara-cara

  1. Campurkan bahan A dan biarkan selama 5 minit, kemudian double boil sehingga gelatine menjadi cair.
  2. Pukul bahan B hingga kembang.
  3. Pukul bahan C hingga naik tajam, kemudian double boil sehingga telur masak.
  4. Pukul bahan D hingga kembang.
  5. Cairkan bahan E.
  6. Celup biskut jari dengan campuran bahan E, kemudian susun dalam acuan.
  7. Campurkan bahan B dan C, kemudian pukul sebati.
  8. Kemudian campurkan bahan D dan pukul sebati.
  9. Akhir sekali masukan bahan A dan pukul kesemua bahan tadi sehingga sebati
  10. Tuang campuran bahan tadi ke atas biskut jari yang telah dicelup dengan nescafe.
  11. Simpan di dalam peti semalaman dan hiasan dengan serbuk coco diatas.



Kembali ke Laman Utama