Sabtu, 22 Disember 2012

resepi gulai kawah daging





















Bahan-bahan

  • 500g daging 
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar gula merah/ gula perang
  • 2 keping asam keping
  • minyak masak
  • garam secukupnya
  • 3 kuntung bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntung bunga lawan
  • 1 inci kulit kayu manis
Bahan kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 7 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci langkuas
  • 1 inci halia

Cara-cara
  1. Potong daging kecil-kecil, basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawan dan kayu manis hingga naik bau.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam kuali, kemuadian masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga rata, kemudia masukkan sedikit air dan kacau rata.
  5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan santan pekat, garam, gula merah kerisik dan asam keping, kemudian masak hingga mendidih.
  6. Hidangkan bersama nasi putih.

0 comments:

Catat Ulasan