Sabtu, 15 Disember 2012

Resepi Pes Tomyam

Resepi Pes Tomyam



















Bahan-bahan

  • 30 ulas bawang merah, dihiris dan digoreng hingga garing
  • 30 ulas bawang putih, dihiris dan digoreng hingga garing
  • 15 tangkai cii kering yg dibuang biji digoreng hingga garing
  • 100g udang kering digoreng
  • 250g gula melaka
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 7 sudu besar air asam jawa
Cara-cara
  1. Kisarkan kesemua bawang merah, bawang putih, cii kering dan udang kering hingga hancur.
  2. Masukkan gula melaka, air asam jawa dan sos ikan ke dlm periuk dan kacau hingga gula melaka larut.
  3. Masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi dan kacau sehingga naik minyak.
  4. Sedia untuk digunakkan untuk membuat sup tomyam, nasi goreng atau sayur goreng.

0 comments:

Catat Ulasan