Selasa, 3 Julai 2012

Resepi Spaghetti


Resepi Spaghetti




















Bahan-bahan
  • 500g spaghetti
  • 500g daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 tin tomato puree
  • 2 biji tomato masak
  • 3-4 sudu oregano
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 5 sudu makan sos cili
  • garam dan gula secukup
  • air



Cara-cara

  1. Rebus spaghetti sehingga lembut, kemudian sejatkan.
  2. Kisar bawang besar dan bawang putih masak hingga hancur.
  3. Kisarkan tomato masak hingga hancur.
  4. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak, kemudian masukkan tomato yang telah dikisar, tomato puree, sos tomato dan sos cili.
  6. Kacau sebati dan biarkan mendidih. Masukkan juga sedikit garam, gula dan oregano. Kacau sehingga naik bau.
  7. Masukkan air dan kacau sehingga betul-betul masak.
  8. Sedia dihidangkan.