Bahan-bahan
- 500g perut lembu
- Ikan kembong seekor
- lada hitam/lada sulah
- 4 ulas bawang merah
- cili merah dimayang
- 1 batang bunga kantan dimayang
- 20g kerisik
- 1 biji asam limau nipis
- garam dan gula secukupnya
- 100ml santan
- sedikit kacang panjang dipotong halus-halus
Cara-cara
- Bersihkan dan rebuskan perut sampai lembut.
- Rebuskan ikan sampai masak.
- Potong perut halus-halus dan hancurkan isi ikan dan buang tulangnya.
- Potong cili merah, bawang merah bunga kantan dan kacang panjang halus-halus.
- Gaulkan semua bahan-bahan yang telah dipotong tadi dan masukkan perut dan isi ikan, kemudian masukkan kerisik, asam limau, santan, lada sulah, garam dan gula secukupnya.
- Gaul sampai semua bahan sebati.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih yg masih panas.
0 comments:
Catat Ulasan