Jumaat, 21 Disember 2012

resepi kek pelangi

Resepi Kek Pelangi


























Bahan-bahan Kek
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sudu kecil baking powder
  • secubit garam halus
  • 1 buku butter
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 5 biji telur
  • 2 sudu esen vanila
  • pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Bahan-bahan Topping
  • 1 buku creamcheese
  • 1 cawan gula ising
  • 1/2 cawan butter
Cara-cara
  1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
  2. Ayak gandum dan baking powder.
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
  4. Masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
  5. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati
  6. Masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar, dan pukul perlahan.
  7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
  8. Masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris, bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
  9. Ulang sehingga habis semua warna. 
  10. Untuk setiap layer, sapukan dengan creamcheese.
  11. Untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.

0 comments:

Catat Ulasan