Selasa, 23 Oktober 2012

Resepi Mille Crepe


Resepi Mille Crepe























Bahan-bahan Mille Crepe
  • 50g gula halus
  • 5g garam
  • 20g butter- cair
  • 200g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 500ml susu segar

Cara-cara

  1. Campur butter dengan gula, garam dan masukkan telur satu per satu, kacau sebati.
  2. Masukkan tepung dan susu, kacau sebati.
  3. Tapis bancuhan tadi.
  4. Panaskan non-stick pan / kuali leper. Griskan dengan sedikit minyak / butter, dan masukkan satu sudu makan adunan tadi, ratakan nipis-nipis.
  5. Biarkan kekuningan dan angkat dan sejukkan.

Bahan-bahan Topping Cream Cheese
  • 500g cream cheese
  • 250g whipping cream cheese
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar asing vanilla
  • 200g filling blueberry

Cara-cara
  1. Pukul cream cheese sehingga kembang, kemudian masukkan whipping cream dan pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan gula halus, jus lemon dan asing vanilla, pukul sehingga sebati.
  3. Sapukan lapisan demi lapisan cream cheese di mille crepe dan diselang selikan dengan filling blueberry.
  4. Tutup mille crepe dengan lebihan cream cheese dan taburkan serbuk koko diatas sebagai hiasan.
  5. Selamat mencuba :)

0 comments:

Catat Ulasan