Ahad, 24 Jun 2012

Resepi Ayam Percik Kelantan


Resepi Ayam Percik Kelantan



















Bahan-bahan Perapan Ayam
  • 1 ekor ayam berat 1kg
  • 3 ulas bawang puti
  • 1 inci gram halia
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-cara
  1. Bersihkan dan belah ayam
  2. Kisar halai dan bawang putih hingga hancur, kemudian masukkan serbuk kunyit dan sedikit garam.
  3. Lumur bahan tadi pada ayam dan bakar.

Bahan-bahan Untuk Kuah Percik
  • 200 ml santan pekat
  • sedikit air
  • 7 biji cili kering
  • 3 batang serai
  • 20 gram halia / 1 inci>
  • 70 gram bawang merah / 5 biji
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara
  1. Rendam cili kering dalam air panas selama 10-15 minit.
  2. Kisar serai, cili kering yg telah direndam, halia, bawang merah, bawang putih hingga hancur.
  3. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau, masukkan santan dan sedikit air.
  4. Ketuk 1 batang serai dan masukkan asam keping.
  5. Bila kuah dah betul-betul pekat, matikan api dan siram ayam yang separuh masak dengan kuah percik.
  6. Sedap dimakan bersama nasi kerabu dan nasi putih.




Lagi resepi masakan di sini