Isnin, 12 November 2012

Resepi Singgan Daging

Resepi Singgan Daging



















Bahan-bahan

  • 1/2 kg daging
  • 1 inci halia 
  • 1 inci lengkuas 
  • 5 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 tangkai cili kering 
  • Ketumbar 
  • lada hitam
  • 3 keping asam keping
  • garam secukupnya
  • Air - secukupnya

Cara-cara
  1. Potong nipis dan bersihkan daging.
  2. Mayangkan halia, lengkuas, bawang putih, bawang merah dan cili kering.
  3. Panaskan daging sehingga mendidih dan daging lembut, kemudia masukkan kesemua bahan-bahan yang telah dimayang tadi.
  4. Kemudian masukkan ketumbar, lada hitam, asam keping dan garam secukupnya.
  5. Biarkan mendidih dan sebati semuanya.
  6. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih yang masih panas.



0 comments:

Catat Ulasan