Selasa, 4 September 2012

Resepi Red Ruby

Resepi Red Ruby






















Bahan-bahan

  • 5 biji sengkuang cina
  • 2-3 sudu kecil pewarna merah
  • tepung ubi secukupnya
  • 3-4 cawan santan pekat
  • 1 tin susu cair
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • ais

Cara-cara

  1. Potong dadu sengkuang dan basuh bersih. Rendam dalam air yang telah dicampur dengan pewarna merah kira-kira setengah jam.
  2. Toskan dan gaulkan dalam tepung ubi.
  3. Sediakan air rebusan hingga mendidih.
  4. Sediakan juga air sejuk dalam bekas berasingan. Masukkan sengkuang tadi anggaran segenggam pada satu-satu masa ke dalam air rebusan. Cara merebusnya sama seperti membuat  Buah  Melaka. Red ruby ini akan timbul apabila telah masak.
  5. Campurkan santan dengan garam. Masukkan air gula dan susu cair. Seimbangkan rasa lemak manisnya.
  6. Hidangkan dengan ais atau sejukkan dlm peti sejuk dahulu sebelum dihidangkan.