Selasa, 3 Julai 2012

Resepi Kek Pisang


Resepi Kek Pisang



























Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 225g pisang berangan
  • 150g gula halus
  • 125g butter yg telah dicair
  • 100g minyak jagung
  • 2 sudu teh soda bikabonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 15g ovellate
  • 5 biji telur - gred A@B
  • 1 sudu teh vanilla

Cara-cara
  1. Panaskan oven dangan suhu 170c.
  2. Lenyek pisang sampai lumat, kemudian ayat tepung gandum, soda bikabonat dan garam.
  3. Pukul telur dengan gula sehingga kembang, masukkan ovellate.
  4. Masukkan pisang yang telah di lenyek dalam telur dan pukul sehingga sebati.
  5. Masukkan tepung yang telah diayat sedikit demi sedikt dan selang selikan dengan minya dan butter cair. Akhir skali masukkan icing vanilla dan pukul sehingga sebati.
  6. Masukkan kedalam acuan dan bakar selama 50-60 minit dengan suhu 170c.