Jumaat, 2 November 2012

Resepi Daging Masak Merah


Resepi Daging Masak Merah


















Bahan-bahan

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji cili capsicum hijau
  • 2 cm halia dipotong halus
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar cili boh
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  1. Tumiskan bawang besau, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram dan cili boh, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan sedikit air rebusan daging tadi untuk jadikan kuah. 
  4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
  5. Masukkan daging rebus tadi kacau hingga sebati.
  6. Masukkan cili capsicum hijau tadi.
  7. Bleh makan ngan nasik putih, atau jadikkan lauk nasi goreng USA
  8. Selamat mencuba :)

0 comments:

Catat Ulasan