Jumaat, 21 Disember 2012

resepi asam pedas daging






















Bahan-bahan


  • 500g daging dipotong kecil
  • 7 helai daun limau purut
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 biji tomato dipotong 4 
  • 2 cawan air
  • 1 cawan air asam jawa
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam dan gula secukupnya
  • 10 tangkai cili kering
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 3 batang serai
  • 3 biji buah keras
  • sedikit belacan

Cara-cara
  1. Kisar semua cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, buah keras dan halia.
  2. Kemudian tumiskan semua bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.
  4. Masaukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air.
  5. Sesuaikan rasa dan diddihkan sehingga daging empuk.
  6. Kemudia masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak.
  7. Angkat dan hidangkan dengan daun ketumbar..

0 comments:

Catat Ulasan