Bahan-bahan
- 4 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih, yg teah dikisar
- 2 batang serai, dititik
- 4 tangkai lada kering yg telah dikisar
- 4 ulas bawang merah yg telah dikisar
- 4 tangkai cii padi
- 1 paket pes tom yam
- 3 helai daun limau purut
- 1 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar jus limau
- sedikit air
- garam secukupnya
- 200gm sotong yang teah dibersih dan dipotong
- daun bawang
Cara-cara
- panaskan minyak dan tumis bawang utih dan serai hingga naik bau.
- Masukkan cili kering, cili padi dan pes tom yam dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan daun limau purut, sos ikan, sos tiram, jus limau, garam dan sedikit air. Biarkan merenih selama 1 minit.
- Masukan sotong dan daun bawang. Goreng sehingga kuah meyaluti sotong.
- Hidangkan semasa panas dengan mee atau nasi putih.
0 comments:
Catat Ulasan