Sabtu, 15 Disember 2012

Repesi Kuih Lapis

Repesi Kuih Lapis


















Bahan-bahan

  • 160g gula pasir
  • 80g tepung ubi
  • 50g tepung beras
  • 40g tepung jagung
  • 500ml santan pekat
  • 125ml air
  • sedikit pewarna merah dan hijau
Cara-cara
  1. Jerang air dan gula hingga mendidih. Biar sejuk
  2. Ayat ketiga-tiga tepung. Campurkan santan dan kacau rata.
  3. Masukkan air gula dan kacau sebati.
  4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan campurkan pewarna hijau dan merah ke dalam 2 bahagian.
  5. Lengser tin 20sm dengan minyak, panaskan di dalam pengukus
  6. Tuangkan selapis acuan biasa, kukus hingga masak.
  7. Ulangi secara berselang-seli hingga habis. Biar sejuk sebelum dipotong.

0 comments:

Catat Ulasan