Isnin, 2 Julai 2012

Resepi Coklat Kek


Resepi Coklat Kek Lembap























Bahan-bahan A
  • 250g butter
  • 250g gula perang
  • 4 biji telur gred B
  • 1 sudu kecil asing vanilla
  • 250ml susu segar
  • 4 susu besar minyak jagung
  • 250g kacang hazelnut (dipanggang)

Bahan-bahan B( gabung dan ayak semua tepung)
  • 250g tepung gandum
  • 50g serbuk coco
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Pukul butter bersama gula perang hingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan sebijik demi sebijik telur dan masukkan vanilla.
  3. Setelah sebati masukkan semua bahan-bahan B yang telah diayak dan diselang selikan dengan susu segar dan minyak.
  4. Akhir sekali masukkan kacang hazelnut dan kacau sehingga semua sebati.
  5. Sapu minyak didalam loyang sebelum masukkan bahan-bahan tadi.
  6. Bakar dengan suhu 170c selama 45 minit hingga 60 minit.

Bahan-bahan Topping
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 30 g butter
  • 2 sudu minyak jagung
  • 2 bar dark coklat
  • 30 g serbuk coco

Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan tadi, kemudian double boil hingga coklat cair.
  2. Tuang keatas kek coklat.