Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Chiken Chop Black Pepper

Resepi Chiken Chop Black Pepper





























Bahan-bahan Perap
  • 2 keping paha ayam yang telah dibuang tulang
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1cm halia ( cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh sos tomato
  • 2 sudu teh sos cili
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu teh kicap masin
  • 1 sudu teh kicap manis
  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh madu
  • sedikit minyak bijan
  • garam secukup rasa


Bahan-bahan Sos Black Pepper
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 1 sudu kicap manis
  • 2-3 sudu sos tiram
  • 3 biji cendawan butang (cincang)
  • 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • garam dan gula secukup
  • tepung jagung
  • sedikit air


Cara-cara
  1. Gaulkan ayam dengan bahan-bahan perap dan perat selama 30 minit - 1 jam
  2. Goreng ayam yang telah diperap dengan minyak yang panas.
  3. Masukkan semua bahan sos dan masakkan sehingga pekat.
  4. Tuang sos black pepper keatas ayam yang telah digoreng tadi.
  5. Siap untuk dihidang.