Jumaat, 1 Jun 2012

Resepi Donut


Resepi Donut




















Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 11g yis
  • 40g gula halus
  • 16g susu tepung
  • 5g garam
  • 3g baking powder
  • 1 biji telur
  • 250g air
  • 25g majerin
  • 47g shortening
  • 1 sudu kecil ovallatte ( utk frozen food)

Cara-cara
  1. Campurkan tepung gandum, yis, gula halus, susu tepung, garam, baking powder dan ovallate. 
  2. Kemudian masukkan telur dan air. Gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan majerin dan shortening, kemudian uli sehingga adunan menjadi licin.
  4. Rehatkan doh selamat 5 minit.
  5. Canaikan doh dan potong dengan donut cutter.
  6. Biarkan doh naik 2x ganda sblm digoreng.
  7. Sedia untuk makan petang.