BAHAN-BAHANNYA
- 1 ekor ikan bawal atau kerapu
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar ( untuk hiasan)
- 1/2 inci halia
- 4 sudu besar sos cili
- 4 sudu besar sos tomato
- 2 biji tomato
- sedikit air asam jawa
- garam dan serbuk perasa
- beberapa helai daun salad
- 1 tangkai daun bawang
- 1/2 sudu cilibo
CARA MEMBUATNYA
- Ikan dibersihkan dan disapu garam, serbuk kunyit dan cilibo dan digoreng hingga masak
- Bawang (merah dan putih) ditumbuk kemudian ditumis dengan 4 sudu minyak sehingga garing
- Masukkan sos cili dan sos tomato
- Apabila sudah digaul, masukkan air asam jawa
- 1 biji tomato dilenyek sehingga lumat dan masukkan ke dalam kuah yang telah disediakan
- Masukkan serbuk perasa
- Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng dan bawang besar yang telah dipotong bulat bulat.
- Biarkan mendidih selama 2 - 3 minit, kemudian angkat dan hidangkan
- Hiaskan dengan hirisan buah tomato yang dipotong bulat bulat serta daun salad dan daun bawang.
0 comments:
Catat Ulasan