Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin
- 5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
- 1 inci kunyit hidup
- 3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
- 1kuntum bunga kantan - belah 2
- sedikit daun kesum
- 1 keping asam keping jika perlu
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
- Untuk menghilangkan lendir dan hanyir basuh ikan patin dgn air asam jawa atau air asam limau.
- Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
- Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
- Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
0 comments:
Catat Ulasan