Bahan-bahan
- 1 bungkus mee kuning
- 100g daging dipotong nipis-nipis
- 20g udang segar
- 1 keping fish cake
- 10 biji fish ball
- 2 biji telur
- 4 ulas bawang merah dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 10 tangkai cili kering diredam dan dikisar
- sedikit belacan
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- sedikit sos tiram
- sedikit sos ikan
- seikat sawi
- garam dan gula secukupnya
- 1 kuib pati daging
- 1 biji tomato dipotong 4
- 1 biji cili merah
- 2 biji limau kasturi
- bawang goreng
- air secukupnya
Cara-cara
- Tumiskan bahan-bahan kisar tadi dan sedikit belacan, tumis sehingga garing, kemudian masukkan daging, udang fish cake dan fish ball. Kacau sekejap kemudian masukkan air.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau dan biarkan mendidih.
- Selepas itu masukkan garam, gula dan pati daging. Selepas semua mendidih masukkan telur.
- Kemudian masukkan sawi, tomato dan cili merah.
- Akhir sekali masukkan mee kuning dan hidangkan bersama bawang goreng, limau kasturi, sedap dimakan ketika masih panas :)
0 comments:
Catat Ulasan