BAHAN-BAHAN :
- 1 kg ketam
- 2 biji timun, buang kulitnya, kerat 3 dan belah 4 setiap keratan.
- 2 batang serai, dititik
- 1 helai daun kunyit, disiat
- 1 keping asam gelugor
- 1200 ml santan cair
- 500 ml pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :
- 3 biji cili merah
- 8 biji cili padi
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :
- Ketam dibuang kulitnya, potong kaki kecil dan ketuk sedikit bahagian penyepit ketam untuk memudahkan isinya dikeluarkan nanti.
- Jika saiz ketam besar, kerat dua untuk setiap satu.
- Cuci bersih, tos dan masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan bahan-bahan kisar, serai titik dan asam gelugor ke dalam periuk berisi ketam tadi.
- Gaul rata dan masak atas api hingga ketam berubah warna.
- Tuang santan cair dan kacau perlahan. Biar mendidih. Masukkan timun dan daun kunyit.
- Kemudian tuang pati santan. Kacau perlahan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Masak dengan api sederhana dan kacau selalu, masak hingga timun lembut sedikit.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
0 comments:
Catat Ulasan