Bahan kuih
- 1 cawan tepung pulut
- 1/2 sk air kapur
- Pewarna
- Sedikit air
Bahan kuah
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 helai daun pandan
- Garam
Cara-cara
- Tepung pulut dicampur dengan air kapur. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnalah ikut yang disukai. Biasanya warna hijau dan putih. Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
- Bila dah siap menjadi doh, ambil sedikit adunan tadi dan gentel bulat-bulat sebesar ibu jari dan tekan sedikit di tengah tengahnya.
- Masukkan ke dalam air mendidih. Adunan akan timbul bila dah masak. Angkat guna penapis teh dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk untuk mengelakkan ianya melekat.
- Untuk kuah, masakkan air, gula, garam dan daun pandan sehingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan kacau hingga pekat.
- Masukkan puteri ke dalam kuah dan kacau rata. Bolehlah dihidangkan ketika sejuk.
0 comments:
Catat Ulasan