Resepi Macaron
Bahan-bahan
- 110gm gula aising
- 65gm serbuk badam (ground almond)
- 13gm serbuk koko
- 60gm putih telur - dalam 2 biji
- 20gm gula kastor
- secubit cream of tartar
Filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2)
- 120gm cream cheese
- 2 sudu makan gula aising
- 1 sudu makan whipping cream
- 2 sudu makan serbuk coco
Cara-cara membuat macaron
- Ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko dan ketepikan.
- Pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
- Kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan menggunakan nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper,lakukan sehingga habis
- Setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin dan ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
- Kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras dan biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling.
Cara-cara membuat filling
- Ayakkan gula aising, kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati.
- Simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan.
- Pippingkan tengah-tengah macaron dan tutup dengan macaron.