Resepi Laksam Kelantan
Bahan-bahan Laksam
2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
4 cwn air suam
Cara-caranya
1. Campur semua bahan dan gaul sebati
2. Perap dlm setengah jam
4. Sementara tu sediakan periuk kukusan atas api
5. Guna pinggan makan/ dulang untuk ganti loyang (ada loyang lagi baik)
6. Letak pinggan tu dlm periuk kukusan
7. Tuang 2 senduk dan ratakan sampai nipis
8. Kukus sampai keras
9. keluarkan dan tunggu suam terus gulung
10.gunting sederhana tebal
Bahan-bahan Kuah
1/2 kg ikan selayang
5 biji bawang merah
sedikit serbuk lada hitam
1 inci halia
3 cwn santan
sedikit asam keping
sedikit gula
Cara-caranya
1.Rebus ikan dengan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras atas ikan.
2.Masukkan satu asam keping dan sedikit garam.
3.Bila ikan sudah masak, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang.
4.Buang tulang ikan.
5.Kisar isi ikan dengan halia, bawang merah dan air rebusan.
6.Masakkan bahan kisaran dalam periuk.
7.Tambahkan serbuk lada hitam, garam, satu lagi asam keping dan sedikit gula.
8.Masukkan santan. Masak hingga kuah agak pekat.
9.Tutup api.
Ulam:
*kacang panjang, daun kesum, bunga kantan, daun ketumbar
*semua hiris halus dan campurkan bersama
*Taugeh - direndam dalam air panas sebentar
*Timun - buang kulit, buang tengah dan hiris panjang