Resepi Kek Pisang
Bahan-bahan
- 250g tepung gandum
- 225g pisang berangan
- 150g gula halus
- 125g butter yg telah dicair
- 100g minyak jagung
- 2 sudu teh soda bikabonat
- 1/2 sudu teh garam
- 15g ovellate
- 5 biji telur - gred A@B
- 1 sudu teh vanilla
Cara-cara
- Panaskan oven dangan suhu 170c.
- Lenyek pisang sampai lumat, kemudian ayat tepung gandum, soda bikabonat dan garam.
- Pukul telur dengan gula sehingga kembang, masukkan ovellate.
- Masukkan pisang yang telah di lenyek dalam telur dan pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayat sedikit demi sedikt dan selang selikan dengan minya dan butter cair. Akhir skali masukkan icing vanilla dan pukul sehingga sebati.
- Masukkan kedalam acuan dan bakar selama 50-60 minit dengan suhu 170c.