Resepi Kek Velvet
Bahan-bahan
- 2 1/2 cawan (250 gram) tepung kek diayak
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu besar (15 gram) koko biasa
- 1/2 cawan (113 gram) unsalted butter (pada suhu bilik)
- 1 1/2 cawan (300 gram) gula halus
- 2 biji telur gred A @ B
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- 1 cawan (240 ml) susu mentega
- 2 sudu besar cecair pewarna makanan merah
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh soda penaik
Krim keju aising:
- 227 g krim keju pada suhu bilik
- 227 g keju Mascarpone pada suhu bilik
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- 1 cawan (115 gram) gula icing
- 1 1/2 cawan (360 ml) heavy whipping cream
Cara-cara membuat kek
- Panaskan ketuhar kepada 175c.
- Sapukan minyak atau mentega di dalam loyang dan lapis dengan kertas minyak.
- Ayak tepung, serbuk koko dan garam bersama.
- Pukul butter dan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur sebijik demi sebijik, pukul hingga rata, dan masukkan vanilla.
- Masukkan pewarna merah dengan speed yang slow dan diselang selikan dengan tepung yang telah diayak tadi dengan susu mentega. Pukul hingga sebati.
- Selepas itu masukkan cuka dan serbuk soda dan pukul dengan speed yg laju hingga sebati.
- Bahagikan kepada tiga bahagian/bekas dan bakar selama 10-20 minit hingga masak.
- Sejukkan dan buang kertas dibawah kek tadi.
Cara membuat krim keju asing
- Pukul krim keju dan krim keju mascapone hingga licin. Tambah vanilla dan gula asing hingga kembang.
- Masukkan heavy whipping cream dan gula icing hingga icing cukup tebal untuk tutup kek nanti. Tambah lebih banyak gula atau whipping krim yang perlu untuk mendapat kepekatan cream yang betul.
- Letak krim keju icing di atas lapisan kek dan ulang untuk lapisan seterusnya.
- Letak lebihan krim keju diatas dan ratakan sehingga menutup semua kek.
- Boleh menghias kek dengan kelapa parut atau buah chery.