Resepi Coklat Kek Lembap
Bahan-bahan A
- 250g butter
- 250g gula perang
- 4 biji telur gred B
- 1 sudu kecil asing vanilla
- 250ml susu segar
- 4 susu besar minyak jagung
- 250g kacang hazelnut (dipanggang)
Bahan-bahan B( gabung dan ayak semua tepung)
- 250g tepung gandum
- 50g serbuk coco
- 1 sudu besar baking powder
- 1 sudu kecil serbuk nescafe
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula perang hingga kembang.
- Setelah kembang masukkan sebijik demi sebijik telur dan masukkan vanilla.
- Setelah sebati masukkan semua bahan-bahan B yang telah diayak dan diselang selikan dengan susu segar dan minyak.
- Akhir sekali masukkan kacang hazelnut dan kacau sehingga semua sebati.
- Sapu minyak didalam loyang sebelum masukkan bahan-bahan tadi.
- Bakar dengan suhu 170c selama 45 minit hingga 60 minit.
Bahan-bahan Topping
- 1/2 cawan susu pekat
- 30 g butter
- 2 sudu minyak jagung
- 2 bar dark coklat
- 30 g serbuk coco
Cara-cara
- Campurkan semua bahan tadi, kemudian double boil hingga coklat cair.
- Tuang keatas kek coklat.