Resepi Tomyam Seafood
Bahan-bahan
- 100g isi ayam
- 100g udang yang telah dibuang kulit
- 100g sotong yang telah dipotong
- 50g lala
- 30g fish ball
- 6 batang serai
- 3 helai daun limau purut
- 10 biji cili api
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 5 biji adam limau( ambil jusnya)
- 2 sudu teh serbuk lada
- 2 sudu makan pes tomyam
- sedikit susu cair
Cara-cara
- Bersihkan kesemua seafood.
- Potong semua bahan-bahan diatas.
- Tumiskan pes tomyam, kemudian masukkan air.
- Masukkan semua seafood dan biarkan 10 minit sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan kesemua bahan-bahan yang telah dipotong tadi.
- Biarkan selama 2 minit, masukkan serbuk cili, jus limau, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan selama 5 minit sebelum angkat.
- Masukkan kedalam mangkuk dan letakkan sedikit susu cair untuk menambahkan rasa lemak dalam tomyam.
- Hidangkan dengan nasi putih.
Kembali ke Laman Utama