Resepi Chiken Chop Black Pepper
Bahan-bahan Perap
- 2 keping paha ayam yang telah dibuang tulang
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 1cm halia ( cincang)
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh sos tomato
- 2 sudu teh sos cili
- 1 sudu besar sos Lee & Perrins
- 1 sudu teh kicap masin
- 1 sudu teh kicap manis
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh madu
- sedikit minyak bijan
- garam secukup rasa
Bahan-bahan Sos Black Pepper
- 1/2 botol sos lada hitam
- 1 sudu kicap manis
- 2-3 sudu sos tiram
- 3 biji cendawan butang (cincang)
- 2 sudu besar serbuk lada hitam
- garam dan gula secukup
- tepung jagung
- sedikit air
Cara-cara
- Gaulkan ayam dengan bahan-bahan perap dan perat selama 30 minit - 1 jam
- Goreng ayam yang telah diperap dengan minyak yang panas.
- Masukkan semua bahan sos dan masakkan sehingga pekat.
- Tuang sos black pepper keatas ayam yang telah digoreng tadi.
- Siap untuk dihidang.