Resepi Red Ruby
Bahan-bahan
- 5 biji sengkuang cina
- 2-3 sudu kecil pewarna merah
- tepung ubi secukupnya
- 3-4 cawan santan pekat
- 1 tin susu cair
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- ais
Cara-cara
- Potong dadu sengkuang dan basuh bersih. Rendam dalam air yang telah dicampur dengan pewarna merah kira-kira setengah jam.
- Toskan dan gaulkan dalam tepung ubi.
- Sediakan air rebusan hingga mendidih.
- Sediakan juga air sejuk dalam bekas berasingan. Masukkan sengkuang tadi anggaran segenggam pada satu-satu masa ke dalam air rebusan. Cara merebusnya sama seperti membuat Buah Melaka. Red ruby ini akan timbul apabila telah masak.
- Campurkan santan dengan garam. Masukkan air gula dan susu cair. Seimbangkan rasa lemak manisnya.
- Hidangkan dengan ais atau sejukkan dlm peti sejuk dahulu sebelum dihidangkan.