Resepi Tiramisu Mousse
Bahan-bahan
- (A)
- 25g gelatine
- 120ml air
- (B)
- 250g cream cheese
- (C)
- 5 biji kuning telur
- 80g gula halus
- (D)
- 500ml whipping cream
- (E)
- 2 tsp nescafe
- 30ml air suam
- (F)
- 1 pekat biskut jari
Cara-cara
- Campurkan bahan A dan biarkan selama 5 minit, kemudian double boil sehingga gelatine menjadi cair.
- Pukul bahan B hingga kembang.
- Pukul bahan C hingga naik tajam, kemudian double boil sehingga telur masak.
- Pukul bahan D hingga kembang.
- Cairkan bahan E.
- Celup biskut jari dengan campuran bahan E, kemudian susun dalam acuan.
- Campurkan bahan B dan C, kemudian pukul sebati.
- Kemudian campurkan bahan D dan pukul sebati.
- Akhir sekali masukan bahan A dan pukul kesemua bahan tadi sehingga sebati
- Tuang campuran bahan tadi ke atas biskut jari yang telah dicelup dengan nescafe.
- Simpan di dalam peti semalaman dan hiasan dengan serbuk coco diatas.
Kembali ke Laman Utama
0 comments:
Catat Ulasan