Resepi Blueberry Cheese Tart
Bahan-bahan Kulit
- 380g tepung gandum
- 125g gula icing
- 200g butter
- 1 biji telur gred A
Bahan-bahan Inti
- 250g cream cheeese
- 60g butter
- 1/2 (30g) biji telur
- 1 sudu besar jus lemon
- 100g filling blueberry
Cara-cara kulit
- Pukul butter dan gula icing sehingga kembang, masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Kemudian masukkan tepung gandum dan pukul sehingga sebati dan licin.
- Tekan doh ke dalam acuan tart, kemudian cucuk dengan garfu ditengah kulit supaya tidak gelembung ketika bakar.
- Bakar dengan suhu 200c selama 7-10 minit.
Cara-cara inti
- Pukul cream cheese, butter dan gula icing sehingga sebati.
- Maskkan telur dan jus lemon, kemudian pukul selama 2 minit.
- Masukkan campuran cheese ke dalam kulit tart, letak filling blueberry di atas.
- Bakar dengan suhu 220c selama 5 minit.