Bahan-bahan
- 500g daging
- 2 sudu besar kerisik
- 2 cawan santan pekat
- 2 sudu besar gula merah/ gula perang
- 2 keping asam keping
- minyak masak
- garam secukupnya
- 3 kuntung bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntung bunga lawan
- 1 inci kulit kayu manis
Bahan kisar
- 20 tangkai cili kering
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 7 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh jintan manis
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci langkuas
- 1 inci halia
Cara-cara
- Potong daging kecil-kecil, basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawan dan kayu manis hingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam kuali, kemuadian masak hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan kacau hingga rata, kemudia masukkan sedikit air dan kacau rata.
- Apabila sudah pecah minyak, masukkan santan pekat, garam, gula merah kerisik dan asam keping, kemudian masak hingga mendidih.
- Hidangkan bersama nasi putih.
0 comments:
Catat Ulasan