Resepi Kek Pelangi
Bahan-bahan Kek
- 3 cawan tepung gandum
- 4 sudu kecil baking powder
- secubit garam halus
- 1 buku butter
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 1/2 cawan susu segar
- 5 biji telur
- 2 sudu esen vanila
- pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
- 1 buku creamcheese
- 1 cawan gula ising
- 1/2 cawan butter
Cara-cara
- Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
- Ayak gandum dan baking powder.
- Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
- Masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
- Masukkan esen vanilla dan pukul sebati
- Masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar, dan pukul perlahan.
- Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
- Masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris, bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
- Ulang sehingga habis semua warna.
- Untuk setiap layer, sapukan dengan creamcheese.
- Untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.
0 comments:
Catat Ulasan