Resepi Ayam Kapitan
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam yg dipotong
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- sedikit minyak masak
- 1 tangkai daun kari
- 1 heai daun pandan disiat dan disimpul
- 500ml santan pekat
- 3 sudu besar susu cair
- 20g lengkuas
- 30g kunyit hidup
- 2 batang serai
- 7 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- 10 biji buah keras
- 4 tangkai cili merah
- 6 tangkai cili padi
- 6 tangkai cili kering
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara
- Kisar semua lengkuas, kunyit hidup, serai, bawang putih, bawang merah, buah keras, cili padi, cili merah dan cili kering hingga halus.
- Perapkan ayam dengan serbuk kari.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yg telah dikisar sehingga wangi
- Masukkan daun kari dan daun pandan, kacau.
- Masukkan ayam yg telah diperap tadi dan kacau selama 2 minit.
- Masukkan santan pekat dan susu cair, biarkan mendidih dan gunakan api pelahan dan renihan sehingga ayam masak.
- Letakkan dalam mangkuk dan hidangkan dengan nasi kegemaran anda.
0 comments:
Catat Ulasan