Bahan-bahan
- 500g daging dipotong kecil
- 7 helai daun limau purut
- 1 pokok daun ketumbar
- 2 biji tomato dipotong 4
- 2 cawan air
- 1 cawan air asam jawa
- 3 sudu makan minyak masak
- garam dan gula secukupnya
- 10 tangkai cili kering
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 3 batang serai
- 3 biji buah keras
- sedikit belacan
Cara-cara
- Kisar semua cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, buah keras dan halia.
- Kemudian tumiskan semua bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.
- Masaukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air.
- Sesuaikan rasa dan diddihkan sehingga daging empuk.
- Kemudia masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak.
- Angkat dan hidangkan dengan daun ketumbar..
0 comments:
Catat Ulasan