Cari Blog Ini

Rabu, 15 Januari 2014

Resepi Bahulu Berinti

Resepi bahulu berinti



Bahan-bahan

  • 250g telur
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu ovelette
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • blueberry, strawberry, coklat
  • sedikit pewarna

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah. Sapu acuan dengan minyak dan masukkan ke dalam oven sementara menyediakan adunan bahulu. 
  2. Pukul gula, telur, vanilla dan ovalette hingga betul- betul kembang dan putih.
  3. Masukkan tepung dan pukul lagi hingga betul-betul kembang.Jika suka boleh tambah pewarna dan perisa pada adunan tadi.
  4. Keluarkan acuan dari oven dan masukkan adunan ke dalam acuan hampir penuh.
  5. Bakar 10-15 minit bergantung pada oven masing-masing hingga masak. Kalau nk letak filling, masukkan adunan dalam acuan separuh penuh dan kemudian letakkan filling di tengah-tengah. Tambah lagi adunan di atasnya hingga hampir penuh acuan dan bakar.

0 comments:


Popular Posts