Cari Blog Ini

Selasa, 4 Jun 2013

resepi cream puff
















Bahan-bahan Kulit
  • 8 biji telur gred B
  • 250g butter
  • 2 sudtu teh gula halus
  • 500g Air
  • 300g Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Sedikit Garam
Cara-cara

  1. Masukkan air, gula, butter dan sedikit garam. Masak sehingga mendidih, kemudian angkat masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
  2. Biarkan sejuk seketika.
  3. Kemudian masukkan adunan kedalam mixer, pukul adunan besama dengan telur yang dimasukkan sebijik demi sebijik, pukul sehingga adunan berkilat.
  4. Masukkan adunan kedalam piping bag deng nozzle, kemudian piping sehingga adunan abis.
  5. Bakar dengan suhu 200c selam 20-25 minit.

Bahan-bahan Filling


  • 1 litter susu segar
  • 200g gula
  • sedikit garam
  • 120g tepung kastad

Cara-cara



  1. Masakkan susu bersama gula sehingga mendidih, kemudian masukkan sedikit garam.
  2. Selepas itu masukkan tepung kastad, kacau dendan api perlahan, kacau hingga pekat dan kental.
  3. Akhir sekali pipping filling dalam kulit tadi.
  4. Sedia untuk dimakan.


0 comments:


Popular Posts