Cari Blog Ini

Sabtu, 16 Mac 2013

resepi kek batik


















Bahan-bahan


  • 250 gm biskut marie
  • 200 gm milo
  • 3/4 tin susu pekat
  • 2 sb serbuk koko
  • 150 gm butter
  • 3 biji telur A
  • 1 sk serbuk nescaffe 
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sb air 


Cara-cara


  1. Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dgn baking paper/greasproof paper.
  2. Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter,kacau rata.
  3. Panaskan bahan tersebut dgn api kecil..Apabila sudah agak sebati,masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
  4. Matikan api,tuang sesenduk adunan ke dalam loyang,ratakan dgn sudu dan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut..Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
  5. Selesai lapisan terakhir,ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
  6. Sejukkan kek,seelok-eloknya semalaman sblum dipotong menggunakan pisau tajam yg dicelup air terlebih dahulu. Sedia dihidang.


0 comments:


Popular Posts