Resepi Asam Pedas Ikan Patin
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
- 1 btg serai dititik
- Daun kesum
- 1 bunga kantan dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 15 tangkai cili kering dikisar
- Air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak
- sedikit belacan (ikut suka)
- Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang
Cara-cara
- Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.
- Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.
- Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
- Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
- Selamat mencuba.
0 comments:
Catat Ulasan