Resepi Ayam Percik Kelantan
Bahan-bahan Perapan Ayam
- 1 ekor ayam berat 1kg
- 3 ulas bawang puti
- 1 inci gram halia
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- Bersihkan dan belah ayam
- Kisar halai dan bawang putih hingga hancur, kemudian masukkan serbuk kunyit dan sedikit garam.
- Lumur bahan tadi pada ayam dan bakar.
Bahan-bahan Untuk Kuah Percik
- 200 ml santan pekat
- sedikit air
- 7 biji cili kering
- 3 batang serai
- 20 gram halia / 1 inci>
- 70 gram bawang merah / 5 biji
- 2 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugor
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam
- sedikit ajinomoto
Cara-cara
- Rendam cili kering dalam air panas selama 10-15 minit.
- Kisar serai, cili kering yg telah direndam, halia, bawang merah, bawang putih hingga hancur.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau, masukkan santan dan sedikit air.
- Ketuk 1 batang serai dan masukkan asam keping.
- Bila kuah dah betul-betul pekat, matikan api dan siram ayam yang separuh masak dengan kuah percik.
- Sedap dimakan bersama nasi kerabu dan nasi putih.
Lagi resepi masakan di sini