Bahan-bahan
- 300gm rebung - dihiris
- 600gm daging cincang
- 4 sudu makan rempah kari daging
- 1 mangkuk santan
- 125ml air
- Garam secukup rasa
Bahan tumis
- 2 biji bawang besar – dihiris halus
- 3 ulas bawang putih – dihiris halus
- 2.5cm halia - dihiris halus
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 tangkai daun kari
Cara memasak
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga berbau harum.
2. Masukkan bahan hiris, tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan rempah kari daging yg telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
4. Masukkan daging, gaul hingga keluar air daging, masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.
5. Masukkan rebung dan terus masak menggunakan api sederhana hingga daging empuk.
6. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa. Biarkan sebentar. Siap
0 comments:
Catat Ulasan