Selasa, 16 Julai 2013

resepi gulai ikan tongkol


















Bahan-bahan

5 keping ikan tongkol besar (Dibersihkan)
4 keping asam keping
2 sudu besar gula merah
2 biji cili hidup ( belah dua)
2 biji cili hijau (belah dua)
1 biji timun (potong kecil buang biji)
1 biji tomato (belah 4)
2 sudu kerisik
250ml santan
Garam, air dan minyak secukup nyer.

Bahan kisar

6 batang cili kering (dibersihkan)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas

Cara-cara

Rebus ikan tongkol dengan asam keping, garam dan sedikit air biarkan semalaman (supaya rasa tu masuk kedalam ikan kalau tak pun xpe, kalau xnk ikan cepat hancur masukkan setitik dua cuka kedalam air rebusan).
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan agak kering atau naik minyak.
Bila bahan kisar dah naik minyak masukkan air rebusan ikan, santan dan gula merah kacau sehingga mendidih. Bila kuah dah mendidih baru masukkan ikan dan kerisik kacau dan masak sampai kuah agak pekat. Bila kuah dah cukup pekat masukkan garam secukup rasa.
Last sekali korang masukkan timun, cili hidup, cili hijau dan tomato kacau sebentar dan tutup api siap tuk dihidangkan..

0 comments:

Catat Ulasan