Rabu, 17 Julai 2013

resepi biskut mama carrie



Bahan untuk biskut


  • 300 gram mentega
  • 400 gram tepung gandum
  • 100 gram gula aising
  • 120 gram susu tepung penuh krim
  • 100 gram tepung jagung


Cara membuatnya

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan tepung jagung perlahan-lahan. Gaul rata dan sebati.
  2. Canai doh dan terap mengikut acuan kegemaran
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 15 minit


Bahan Aising untuk hiasan


  • 1 1/2 biji telur putih
  • 150 gram aising
  • 15 gram tepung jagung (diayak)
  • sedikit coklat emulco



  1. Pukul putih telur hingga kental. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
  2. Masukkan tepung jagung
  3. Gunakan pam. Hias pada
  4. permukaan biskut dan corakkan dengan coklat emulco mengikut corak kesukaan
  5. Biar hingga biskut dan aising kering dan keras. Jika suka bakar sekali lagi. 

0 comments:

Catat Ulasan