Rabu, 17 Julai 2013

resepi ayam penyet





















BAHAN-BAHAN

  • 1 ekor Ayam 
  • Jintan Manis 
  • Jintan Putih 
  • Biji Ketumbar 
  • Bawang Putih 
  • 1 ½ inci Halia 
  • 1 inci Kunyit Hidup 
  • 3 batang  
  • 1 inci Lengkuas 
  • Daun limau purut
  • Air

CARA CARA MEMBUATNYA 

  1. Cuci ayam dan potong kepada 4 bahagian ayam.
  2. Tumbuk jintan manis, jintan putih, biji ketumber, kemudian tumbuk asing bawang putih, halia, kunyit hidup, serai dan lengkuas.
  3. Kemudian tumis bawang sehingga kekuningan. Masukkan rempah-rempah yang ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau.
  4. Masukkan ayam kedalam kuali dan kacau selama 5 minit.
  5. Masukkan air dan daun limau purut pastikan air melebihi paras ayam yang hendak direbus. Masukkan garam secukup rasa. Apabila ayam telah empuk, keluarkan ayam letak ditempat berasingan dan tapis air rebusan tadi.


SAMBAL AYAM PENYET / LOTEH

BAHAN BAHANNYA

  • Cili Padi Merah ( 30 biji digoreng )
  • Cili Merah ( 12 biji dipotong potong dan digoreng )
  • Tomato ( 4 biji dipotong 4 dan digoreng )
  • Bawang Merah ( 15 biji digoreng )
  • Bawang Putih ( 5 ulas digoreng )
  • Belacan (1 inci dibakar )
  • Air Asam Jawa

CARA CARA MEMBUATNYA 

  1. Setelah digoreng, semua bahan bahan perlulah ditumbuk satu persatu. 
  2. Masukkan semua bahan kedalam kuali dan digoreng sehingga naik minyak. 
  3. Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula secukup rasa.
  4. Goreng ayam yang telah direbus sehingga garing. 
  5. Hidangkan bersama nasi putih,tempe dan tauhu goreng,timun dan kubis.

0 comments:

Catat Ulasan