Sabtu, 11 Mei 2013

resepi paprik























Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam 
  • 6 batang serai
  • 2 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas
  • 7 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 10 batang cili padi (klu nk pedas letak lebih)
  • 3 helai daun limau
  • batang carrot
  • bunga kubis
  • kacang panjang
  • sedikit kicap ikan
  • garam dan gula
  • serbuk perasa


Cara-cara

  1. Potong kecil ayam, kemudian bersih hingga bersih.
  2. Kisar serai, halia, kunyit, lengkuas, bawang merah, bawang putih dan cili padi sehingga lumat.
  3. Potong carrot memanjang, potong bunga kubis dan kacang panjang.
  4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan ayam. Kacau sehinnga sebati.
  5. Setelah itu masukkan daun limau.
  6. Kemudian masukkan sedikit garam, sedikit kicap ikan, sedikit gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga ayam masak.
  7. Akhir sekali masukkan carrot, bunga kubis dan kacang panjang, kacau selama 1-2 minit.
  8. Sedap dimakan bersama nasi putih yang masih panas.

0 comments:

Catat Ulasan