Sabtu, 11 Mei 2013

resepi ikan siakap kengsom

Bahan-bahan




















  • 1 ekor ikan siakap 
  • rempah kengsom
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • sedikit belacan
  • 2 keping nenas dipotong dadu
  • daun ketumbar
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 sudu besar susu cair
  • garam dan gula
  • ajinomoto
  • air

Cara-cara

  1. Mayang halus-halus bawang merah dan putih, kemudian tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan rempah kengsom dan sedikit belacan, kacau sehingga pecah minyak.
  3.  Masukkan sedikit air, kacau sebati.
  4. Masukkan asam gelugur, nenas dan susu cair, kacau kemudian masukkan garam, gula dan ajinomoto.
  5. Akhir sekali masukkan daun ketumbar kacau sekajap kemudian angkat dan hidang.
Selamat mencuba :)  

0 comments:

Catat Ulasan