Sabtu, 11 Mei 2013

resepi kerabu kaki ayam






















Bahan-bahan

  • 1/2kg kaki ayam yang telah diproses
  • 3 labu bawang jerut
  • 5 tangkai cili padi
  • 1 biji buah tomato masak
  • 3 biji limau nipis( diambil jusnya)
  • Kicap sotong secukupnya
  • air bawang jerut secukupnya
  • 1tangkai daun ketumbar
  • 1/2 batang bunga gantang
  • 2 tangkai serai
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1/2 batang carrot
  • sedikit sos cili
  • ajinomoto

Cara-cara

  1. Potong kaki ayam yang telah diproses tadi, kemudian rendam dalam air panas selama 10 minit. Angkat dan sekat.
  2. Potong semua bahan-bahan halus-halus.
  3. Gaulkan bahan-bahan yang dipotong tadi bersama kaki ayam, masukkan air bawang putih, kicap sotong dan sedikit ajinomoto.
  4. Akhir sekali masukkan sedikit sos cili untuk kelihatan sedikit merah, kacau sehingga sebati.
Selamat mencuba :)

1 comments:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam