Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam
- 6 batang serai
- 2 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 7 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 10 batang cili padi (klu nk pedas letak lebih)
- 3 helai daun limau
- batang carrot
- bunga kubis
- kacang panjang
- sedikit kicap ikan
- garam dan gula
- serbuk perasa
Cara-cara
- Potong kecil ayam, kemudian bersih hingga bersih.
- Kisar serai, halia, kunyit, lengkuas, bawang merah, bawang putih dan cili padi sehingga lumat.
- Potong carrot memanjang, potong bunga kubis dan kacang panjang.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan ayam. Kacau sehinnga sebati.
- Setelah itu masukkan daun limau.
- Kemudian masukkan sedikit garam, sedikit kicap ikan, sedikit gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga ayam masak.
- Akhir sekali masukkan carrot, bunga kubis dan kacang panjang, kacau selama 1-2 minit.
- Sedap dimakan bersama nasi putih yang masih panas.
0 comments:
Catat Ulasan